Gregor Golobič

Predsednik stranke Zares – nova politika (akumulator izjav)

Rojen je 1964 v Novem mestu, kjer je končal osnovno šolo in gimnazijo. V najstniških letih je rad modelaril in treniral košarko, še na začetku 80. let prejšnjega stoletja je bil član slovenske kadetske in mladinske reprezentance. Po končanem služenju vojaškega roka v JLA se je leta 1983 odpravil na ljubljansko filozofsko fakulteto študirat slavistiko in filozofijo, a se je po odprtju nove smeri kmalu prepisal na samostojno filozofijo.

Sredi 80. let prejšnjega stoletja je bil sodelavec in urednik novomeškega mladinskega časopisa Valj, v obdobju 1986-1988 pa je delal kot urednik družbene redakcije na Radiu Študent in kolumnist tednika Mladina.Konec leta 1988 se je še kot absolvent filozofije zaposlil na ZSMS, z jasno nalogo – izpeljati projekt transformacije ZSMS v liberalno stranko.

Na volitvah leta 1990 je bil izvoljen za delegata tedanjega družbeno-političnega zbora osamosvojitvene skupščine.

Marca 1992 je postal generalni sekretar Liberalne demokracije Slovenije, predsedovanje stranke pa je takrat prevzel dr. Janez Drnovšek. Funkcijo generalnega sekretarja LDS je opravljal do junija 2001, ko je odstopil in naslednje leto diplomiral z nalogo “Ko filozofi umolknejo – primer Kratil”. Predsednik sveta LDS je bil od junija 2002 do junija 2003. Dobra štiri leta – do izvolitve za predsednika nove stranke Zares – nova politika oktobra 2007 je bil angažiran kot poslovni direktor v gospodarski družbi Ultra.Po uspehu stranke Zares na državnozborskih volitvah jeseni 2008 (na teh volitvah je bil izvoljen za poslanca Državnega zbora RS) in odločitvi stranke za vstop v vladno koalicijo, je bil 24. novembra 2008 imenovan za ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Septembra 2010 je bil ponovno izvoljen za predsednika stranke Zares.Junija 2011 je podal odstopno izjavo kot minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo; vrnil se je v Državni zbor RS, kjer opravlja funkcijo poslanca v poslanski skupini Zares.

Poročen je s Ksenijo Bregar, s katero imata dva sinova.

 

https://www.zares.si/">Zares
©2007-2015 Zares - socialno liberalni
Creative Commons License