Andrej Rus

Rojen: 1962
Kraj prebivanja: LJUBLJANA
Poklic: DOKTOR SOCIOLOGIJE ORGANIZACIJ
Delo, ki ga opravlja: IZREDNI PROFESOR SOCIOLOGIJE NA FAKULTETI ZA DRUŽBENE VEDE

Kontakti:
Pisarna ZARES – nova politika

Trg prekomorskih brigad 1
1000 Ljubljana
Tel.: 01/ 5005 750

GSM: 051 494 118
E-pošta: andrej.rus@zares.si

Kratka biografija

Rodil se je leta 1962 v Ljubljani. Študiral je sociologijo na tedanji FSPN (danes Fakulteta za družbene vede – FDV). Leta 1984 je prišlo do bojkota stanarin v študentskih domovih in upor se je kmalu preoblikoval v študentsko gibanje. Kot eden od njegovih voditeljev je po treh letih spopadov postal član prvega alternativnega vodstva študentske organizacije. Po opravljeni diplomi je odšel na študij sociologije na Columbia University v New Yorku, kjer je doktoriral. Po vrnitvi v Slovenijo je najprej delal kot svetovalec v NLB, nato pa se je zaposlil na FDV, kjer predava predmete s področja organizacij in menedžmenta ter vodi raziskovalni center.S povabilom Zorana Jankoviča za sodelovanje na njegovi listi je bil izvoljen v Mestni svet občine Ljubljana, kjer vodi Svet za javni prostor. Pred letom dni je bil izvoljen v Državni svet RS, kjer zastopa interese Ljubljane.

Zakaj stranka Zares?

Stranke Zares nisem izbral, temveč sem jo pomagal postaviti skupaj z ljudmi, ki so me s svojimi vrednotami in odločnostjo prepričali, da je mogoče s skupnim nastopom ustaviti nasilje sedanje vlade in ponuditi Sloveniji model nove politike, ki ne temelji na izključevanju in ustrahovanju, temveč na mobilizaciji za razvojne priložnosti. Vesel sem, da je stranka pritegnila ljudi, ki ne želijo živeti od politike, temveč za politiko.

Zakaj jaz?

Ker sem se na svoji poklicni poti zavedel, kako pomembno je razumeti stvari, preden jih začneš popravljati. Študij v tujini mi je dal vztrajnost, sposobnost preživetja in širino, hkrati pa avtonomijo, ki jo danes pogrešamo pri marsikaterem poslancu in celo ministru. Z delovanjem v akademskem in poslovnem svetu ter v institucijah sem dobil izkušnje, kako težko je dobre ideje preliti v prakso brez pomoči kakovostne regulacije.

Kaj boste naredili za razvoj vašega okraja?

Zavzemal se bom:
1. za Ljubljano, da bo lahko opravljala svojo vlogo glavnega mesta. Zaradi arogance vlade in nepripravljenosti članov parlamenta, da bi Ljubljano obravnavali vsaj kot enakopravno drugim mestom, je zelo pomembno, kdo bo Ljubljano predstavljal v parlamentu,
2. za razvoj Ljubljane, da bo dobila enake pogoje kot druga mesta in občine v Sloveniji.

Katera bo vaša prva poteza ob izvolitvi?

Prva poteza bo zakon o ustanovitvi negovalne bolnišnice v sodelovanju z mestom Ljubljana. Vse več ljudi, še posebej starejših, potrebuje dolgotrajnejšo medicinsko nego po operacijah in postopnih rehabilitacijah.
Zahteval pa bom tudi zaprtje Pediatrične klinike, dokler se ta ne dokonča.

Zakaj menite, da boste dober poslanec?

Kot vodja odbora za zdravstvo v stranki Zares sem aktivno prispeval k oblikovanju stališč in nameravam prav tako aktivno vplivati na njihovo uresničevanje. Dobro poznam probleme Ljubljane, a tudi ovire pri njihovem reševanju, ki so pogosto v nacionalni zakonodaji. Zato bo moja mestna izkušnja še posebej dobrodošla pri reševanju problemov, kjer se prepletata lokalna in nacionalna raven.

Kakšna bo Slovenija leta 2020?

Kakšna bo Slovenija v prihodnje, je v veliki meri odvisno od izida letošnjih volitev. Verjamem, da je nacionalni potencial veliko večji, le da se zaradi iskanja sovražnikov, obtoževanja novinarjev, uničevanja opozicije, odstavljanja direktorjev in favoriziranje tajkunov ne more polno izraziti.
Verjamem, da lahko Slovenija v letu 2020 postane dežela rezultatov, ki jih bodo deležni vsi, ne le prijatelji vlade. Zavzemam se za uravnotežen razvoj socialne države, kar pomeni, da z gospodarsko rastjo raste tudi socialna države. Država mora uporabiti svojo moč za posredovanje med različnimi interesi in za usmerjanje potencialov k večji blaginji. Za to pa potrebujemo nove ljudi, ki jih zanima iskanje priložnosti. Slovenija 2020 lahko postane družba sodelovanja in priložnosti in končno zapusti včerajšnji svet mračnjaštva.

https://www.zares.si/">Zares
©2007-2015 Zares - socialno liberalni
Creative Commons License