Feri Lainšček

Rojen: 1959
Kraj prebivanja: MURSKA SOBOTA
Poklic: PISATELJ
Delo, ki ga opravlja: PISATELJ

Kontakti:
Pisarna ZARES

Lendavska 11
9000 Murska Sobota

Gsm: 051 256 334
E-pošta: feri.lainscek@zares.si
Osebna spletna stran: www.ferilainscek.si

Časovnica »neuradnih ur« (lokalna pisarna):
PON–PET: od 8. do 9. ure

Slogan: V PREKMURJU JE MOČ!

Kratka biografija

Rodil se je 5. oktobra 1959. Gimnazijo je obiskoval v Murski Soboti, študiral je na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani. Živi v Murski Soboti. Kot urednik je zaposlen v domoznanski prekmurski založbi Franc-Franc. Je priljubljen slovenski pisatelj in pristen Prekmurec. Za svoja literarna dela je prejel nagrado Prešernovega sklada in številne druge prestižne strokovne nagrade, nekatera njegova dela so prevedena v svetovne jezike. Po romanu Petelinji zajtrk je bila posneta velika slovenska filmska uspešnica, po njegovih delih pa so bili posneti še štirje celovečerni igrani filmi in TV nadaljevanka. Že četrti mandat je član upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev.

Zakaj stranka Zares?

Prepričal sem se, da kolegi iz stranke z novo politiko zares mislijo tudi to, za kar se zavzemam sam – za uveljavitev sodobnih pogledov, novih pristopov in pravičnejše urejanje skupnih zadev. To je tudi stranka, ki je z veliko naklonjenostjo sprejela mojo odločitev, da večino svojega angažiranja namenim zavzemanju za enakovrednejši razvoj in kakovost življenja v Prekmurju.

Zakaj jaz?

Moje okolje potrebuje poslanca, ki ga ne vodita osebna ambicija in želja po visoki politiki, temveč aktiven odnos do dogajanja, ki posebej zadeva našo, od središča najbolj oddaljeno in v mnogočem prikrajšano pokrajino. Potrebuje poslanca širokih pogledov, ki ne bo rinil v ospredje svojih interesov, temveč ima sposobnost povezovanja, dogovarjanja in uveljavljanja skupnih interesov. Skratka, nisem ravnodušen, to me zanima in vem, da tudi zmorem.

Kaj boste naredili za razvoj vašega okraja?

Zavzemal se bom:
1. za prisotnost glasu Prekmurcev v parlamentu, ki mora obenem odločno pridobiti na teži in veljavi v vseh ozadjih političnega dogovarjanja,
2. za učinkovitejše povezovanje vseh dejavnikov in posameznikov, ki lahko prispevajo k uveljavitvi našega skupnega interesa znotraj države. Prekmurje mora pridobiti več sredstev za razvojno spodbudne programe, reševanje socialne problematike in štipendiranje,
3. za vzpostavitev in razvoj Murske Sobote kot pokrajinske prestolnice v vseh pogledih. Ustanove pokrajinskega značaja, ki tu delujejo, morajo biti ustrezno financirane in kadrovsko okrepljene,
4. za večji poudarek zagotavljanju boljše zdravstvene oskrbe, organizaciji srednjega in visokega šolstva ter kakovostnemu dvigu kulturnih in športnih dejavnosti.

Zakaj menite, da boste dober poslanec?

Zanimajo me razvojna in socialna vprašanja, sem človek dialoga in neideoloških pogledov, menim, da lahko prispevam k argumentirani razpravi, ki bo vodila k manj političnemu odločanju v državnem zboru. Znano je moje dolgoletno javno zavzemanje za uveljavitev prekmurstva. V tej zvezi sem torej čustveno udeležen, zato premorem tudi odločnost, ki je pri uresničevanju teh ciljev potrebna.

Kakšna bo Slovenija leta 2020?

Bil bi zadovoljen, če bi bila Slovenija leta 2020 dosledno pravna in zgledno socialna država, v kateri bi se prebivalstvo dostojno preživljalo z delom. Že zdaj je bistvena postavitev takih družbenih razmerij, da bo država v odnosu kapital-delo lahko učinkovito zaščitila šibkejšo stran.

https://www.zares.si/">Zares
©2007-2015 Zares - socialno liberalni
Creative Commons License