Cveta Zalokar – Oražem

Rojena: 1960
Kraj prebivanja: DOMŽALE
Poklic: PROFESORICA SLOVENSKEGA JEZIKA IN PRIMERJALNE KNJIŽEVNOSTI
Delo, ki ga opravlja: POSLANKA DRŽAVNEGA ZBORA REPUBLIKE SLOVENIJE

Kontakti:
Poslanska pisarna

Ljubljanska cesta 58
1230 Domžale

GSM: 041 672 621
E-pošta: cveta.zalokar@guest.arnes.si

Časovnica »neuradnih ur« (poslanska pisarna):
PON: od 17. do 19. ure

Kratka biografija

Rodila se je leta 1960 v Domžalah. Gimnazijo je obiskovala v Kamniku, diplomirala je leta 1982 na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer slovenski jezik s književnostjo ter primerjalna književnost. Po študiju je nekaj časa delala na Zvezi socialistične mladine (ZSMS) in Socialistični zvezi (SZDL) v Domžalah, pozneje pa v Knjižnici Domžale. V tem času je pridobila tudi strokovni naziv bibliotekarka. Leta 1994 je bila izvoljena za županjo občine Domžale, mandat pa je z veliko podporo občank in občanov opravljala kar 12 let. V tem času je bila občina uspešna, prepoznavna in je dosegla pomembne rezultate na vseh področjih. Dva mandata je poslanka v državnem zboru, kjer se še posebej ukvarja s področji zdravstva, lokalne samouprave, sociale, okolja in zdrave hrane.

Zakaj stranka Zares?

Ponosna sem, da sem med ustanovnimi člani združenja Zares, saj sem želela, da nastane nekaj novega, kar bo preseglo zaprtost obstoječih političnih strank ter odprlo nove vsebine in vprašanja, pred katerimi smo v svetu in Sloveniji, še posebej na področju okolja, trajnostnega razvoja in inovativnih odgovorov v zvezi s prihodnostjo socialne države in obenem uspešnega gospodarskega razvoja. Z novimi ljudmi in novimi metodami delovanja prihajamo do novih in boljših rešitev.

Zakaj jaz?

V parlament sem prišla z bogatimi izkušnjami neposrednega delovanja v občini in poznavanja vsakodnevnih težav ljudi. Po osmih letih parlamentarnih izkušenj dodobra poznam način dela v državnem zboru ter se znam odločno, jasno in brezkompromisno boriti za cilje. Bila sem med tistimi poslankami, ki ste jih opazili, jih videli in slišali. Mnogi pravijo, da sem nastopala razumljivo in razumno. Vem, od kod prihajam in kdo me je izvolil. Ker sem dokazala, da so ženske v politiki dobrodošle, ker držimo besedo in delamo politiko prijaznejšo ter bližjo ljudem.

Kaj boste naredili za razvoj vašega okraja?

Zavzemala se bom:
1. za ohranjanje spodobne ravni, dostopnost in kakovost zdravstva s krajšimi čakalnimi dobami,
2. za zagotavljanje varne in dostojanstvene starosti, ker je treba poskrbeti za negovalne oddelke in domove za starostnike v regiji ter primerno razviti pomoč na domu,
3. za zagotavljanje, da osrednja Slovenija ostane še naprej najbolj razvita ter polna novih idej in projektov,
4. za spodbujanje pridelave zdrave ekološke hrane in zmanjšanje uporabe pesticidov ter za ohranjanje zdrave pitne vode in neoporečnih vodnih virov,
5. za boljši javni prevoz in hitro povezavo s prestolnico.

Katera bo vaša prva poteza ob izvolitvi?

Zavzela se bom, da se uresničijo nekateri projekti, ki so ostali nedokončani, čeprav sem se zanje borila: sprejem zakona, ki bo skrajno omejil in reguliral pridelavo gensko spremenjenih rastlin, zakona, ki bo omejil uporabo pesticidov, in zakona, ki bo uredil klinično prehrano. Prizadevala si bom preprečiti odlivanje gromozanskih sredstev na področju zdravstva pri investicijah, nakupih zdravil in organizaciji dela.

Zakaj menite, da boste dobra poslanka?

Pri svojem delu v parlamentu sem in bom tudi v prihodnje sledila predvsem največjim problemom, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju kot bolniki, podjetniki, starši ali otroci, iskalci zaposlitve, udeleženci v prometu, kmetovalci, dijaki in študentje, potrošniki, graditelji, investitorji, upokojenci, delavci ali delodajalci. S kakovostno, strpno in argumentirano razpravo lahko prispevam k hitrejšemu in manj političnemu odločanju v državnem zboru.

Kakšna bo Slovenija leta 2020?

Pravijo, da gre Sloveniji dobro, žal pa tega velika večina ljudi ne čuti pri vsakdanjem življenju in delu. Zato je zdaj čas, da s svojim znanjem, idejami, delom in mladimi skupaj naredimo to državo ljudem bolj prijazno in varno, kar mora čutiti vsakdo in na vseh področjih. Zato moramo ohranjati solidarnost z razvijanjem poštene socialne skrbi, nagrajevati kreativnost zlasti mlade generacije ter ohranjati svoje okolje za naše zanamce.

https://www.zares.si/">Zares
©2007-2015 Zares - socialno liberalni
Creative Commons License