Roman Jakič

Rojen: 1967
Kraj prebivanja: LJUBLJANA
Poklic: UNIVERZITETNO DIPLOPLOMIRANI PEDAGOG IN PROFESRO SOCIOLOGIJE
Delo, ki ga opravlja: V.D. DIREKTORJA JAVNEGA ZAVODA ŠRC TIVOLI

Kontakti:
Pisarna Mestnega odbora ZARES Ljubljana

Ulica prekomorskih brigad 1
1000 Ljubljana

Tel.: 01 50 05 750
Faks: 01 50 05 753
GSM: 051 494 095
E-pošta: roman.jakic@zares.si
Osebna spletna stran: www.romanjakic.si

Kratka biografija

Rodil se je leta 1967 v Ljubljani. Mladost je preživel v Polju. Drsal je v Zalogu, balinal na Studencu, plaval in igral nogomet na Vevčah, se podil po Sneberjih, smučal na Trebeljevem, hodil na Janče in Prežganje, gobaril na Razorih, Lipoglavu, kolesaril po Bizoviku, Besnici… Z družino živi v Zgornjem Kašlju. Je univerzitetni diplomirani pedagog in profesor sociologije. Kot študent prodekan Filozofske fakultete je bil soustanovitelj Študentske organizacije in leta 1990 kot predstavnik ljubljanske Univerze prvič izvoljen v slovenski parlament. Med letoma 1992 in 1996 je bil sekretar Liberalne akademije in nato do leta 2004 poslanec v Državnem zboru RS, kjer je vodil slovensko delegacijo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope. Tam je tri leta tudi predsedoval najprestižnejšemu Političnemu odboru. V obdobju 2002–2004 je bil poslanec Evropskega parlamenta. Opravljal pa je tudi druge visoke funkcije, tako v politiki (generalni sekretar LDS) kot v javnem življenju (predsednik Atletske zveze Slovenije). V letih od 2004 do 2008 je kot samostojni podjetnik deloval na področju poslovnega svetovanja za domača in tuja podjetja. Od letošnjega leta je v. d. direktorja Javnega zavoda Tivoli. V Mestni občini Ljubljana je svetnik Mestnega sveta, izvoljen na Listi Zorana Jankovića.

Zakaj stranka Zares?

Zares je stranka, ki želi z umirjeno sredinsko politiko spremeniti Slovenijo v strpno državo vseh državljank in državljanov. Je stranka z jasno evropsko usmeritvijo, ki zagotavlja Sloveniji usklajene standarde z Evropsko unijo, tudi oziroma predvsem na področju varovanja človekovih pravic in svoboščin.

Zakaj jaz?

Ker vas od leta 1990 še nisem razočaral. Na volitvah ste mi izrekali podporo, da sem vas lahko zastopal na lokalni, državni in evropski ravni. Ker se znam boriti za interese državljank in državljanov Republike Slovenije. Ker se znam dogovarjati in biti zanesljiv partner. Ker sem se vse življenje posvečal varstvu pravic in svoboščin državljank in državljanov Slovenije ne glede na njihovo osebnostno okoliščino. Ker si želim, da bi moja otroka imela tako srečno in lepo prihodnost kot vi vsi.

Kaj boste naredili za razvoj vašega kraja?

Zavzemal se bom:
1. za ponovno vzpostavitev partnerskega odnosa med mestom in državo ter povrnitev denarja, ki ga je država odtujila mestu,
2. za soustvarjanje Ljubljane kot varnega evropskega mesta,
3. za večja vlaganja v izobraževanje kot dejavnik socialnega vključevanja in ne izključevanja,
4. za ustvarjanje materialnih pogojev za štipendiranje mladih ter za pomoč pri nakupu novih stanovanj in odpiranju delovnih mest,
5. za človekove pravice nas vseh.

Katera bo vaša prva poteza ob izvolitvi?

Zahvalil se bom vsem, ki so izkazali zaupanje stranki in me podprli kot kandidata, vsem drugim pa zagotovil, da dobesedno razumem 82. člen Ustave Republike Slovenije, ki pravi, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršno koli navodilo. Potem pa sledijo trda pogajanja za realizacijo tistih zakonskih predlogov, za katere menim, da so v dobrobit državljank in državljanov.

Zakaj menite, da boste dober poslanec?

Zaradi osebne odgovornosti, strokovnosti in znanja. Zaradi dolgoletnih izkušenj, obrnjenosti v prihodnost in strpnosti do drugačnih in drugače mislečih.

Kakšna bo Slovenija leta 2020?

Storil bom vse, da bo Slovenija odgovorna do vsake svoje državljanke in državljana, še posebej do mladih, znanja željnih otrok 21. stoletja. Odgovorna do sosedov, s katerimi nas druži toliko dobrih obetov, da bi morali znati pospraviti slabe spomine. Odgovorna do sveta, v katerega s procesi globalizacije vsi skupaj vstopamo. Naj bo naša Slovenija usmerjena v prihodnost. Naj bo naša Slovenija strpna. Upam, da bomo dosegli soglasje o temeljnih vrednotah naše družbe: vztrajanje pri pravičnosti, solidarnosti in skrbi za šibkejše. Upam, da bomo takrat razumeli, da so naš največji kapital ljudje, moč argumentov naša največja moč, naša največja zmaga pa zmaga razuma. In končno, najpomembnejše, upam, da bo naše življenje varno. Živeti varno pa pomeni živeti v varno pravični, okolju prijazni in gospodarsko uspešni Sloveniji. Zato mora biti tudi poslanec državnega zbora odgovoren, usmerjen v prihodnost, pravičen in solidaren.

https://www.zares.si/">Zares
©2007-2015 Zares - socialno liberalni
Creative Commons License