Franci Kek

Rojen: 1964
Kraj prebivanja: NOVO MESTO
Poklic: SOCIALNI DELAVEC
Delo, ki ga opravlja: KULTURNI DELAVEC

Kontakti:

Gsm: 041 609 170
E-pošta: franci.kek@zares.si

Kratka biografija

Rodil se je 25. januarja 1964. Po izobrazbi je socialni delavec. S politiko se je dejavno srečal sredi devetdesetih let kot urednik lokalne TV oddaje, v kateri so gledalcem poleg humorja nudili kritičen pogled na lokalno gospodarsko in politično dogajanje. Leta 2004 je bil izvoljen za predsednika Aktivne Slovenije in leta 2008 za podpredsednika Zares. Od leta 1997 je organizator festivala Rock Otočec. Zadnjih pet let vsak petek od novembra do aprila pripravi brezplačni družabno-kulturni dogodek v novomeški Kavarni. Med mladimi preventivno deluje na področju prepovedanih drog. V minulih letih se je pogovorov z njim udeležilo več kot 1500 mladostnikov v zadnjih razredih osnovnih in prvih letnikih srednjih šol. Bil je producent, soavtor in igralec v štirih nizkoproračunskih celovečernih filmih.

Zakaj stranka Zares?

Leta 2004 smo ustanovili Aktivno Slovenijo. Leta 2007 je bila ustanovljena stranka Zares, ki po svojih programskih izhodiščih vidi Slovenijo podobno kot naša nekdanja stranka. Zlitje obeh tokov v skupnega močnejšega je bilo samoumevno.

Zakaj jaz?

S čutom do sočloveka danes in v prihodnje, skupaj s strokovno podporo in znanjem, ki ga premore stranka, in ob tem, da mi ni treba iskati osebne uresničitve na političnem prostoru, vem, kaj je dobro za celotno skupnost in kako to doseči.

Kaj boste naredili za razvoj vašega okraja?

Zavzemal se bom:
1. za spodbujanje podeželskega turizma, ki je prihodnost naše regije; nanj se moramo začeti pripravljati danes in ne šele v trenutku, ko bi se kaj zalomilo v sedanjih gospodarskih gigantih,
2. za dostopno šolanje na univerzi v Novem mestu za vse naše otroke ne glede na njihov socialni status,
3. za kakovost življenja vseh občanov, da se ne bo zmanjševala zaradi dogovorov, ki koristijo zgolj nekaj kapitalskim profiterjem, kakor je prelaganje dokončanja dolenjske avtoceste,
4. za reševanje romske problematike z izobraževanjem Romov. Ni dovolj le to, da rečemo, naj za vse veljajo enaki zakoni; izobražen Rom bo lažje zaposljiv, prislužil si bo lastnino in znal bo ceniti tudi tujo. V izobrazbenem procesu so bistveni »učni pomočniki«, ki delujejo tako v razredu kot v romskem naselju.

Kaj bo vaša prva poteza ob izvolitvi?

Najprej bom podal pobudo za spremembo zakona o učnih pomočnikih in poskrbel za takojšnjo zaustavitev nelegalnega priseljevanja na tuja zemljišča.

Zakaj menite, da boste dober poslanec?

Moje dosedanje delo govori o možnostih realizacije idej za skupno dobro tudi v prihodnje.

Kakšna bo Slovenija leta 2020?

Slovenija je v evropskih razmerah eno od ekološko najbolj ohranjenih območij. To je njena prednost. Takšno moramo ohraniti. Pitna voda in zrak, primeren za dihanje, bosta vedno pomembnejša. Konkurenčna prednost gotovo ne bo kapital, ki bo zaradi hitrega zaslužka opustošil del Slovenije in odšel drugam. Tipična tovrstna nevarnost je postavitev plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. V takšnih primeru ne smemo dovoliti, da bi bila država zgolj orodje v rokah multinacionalk, ki na račun kakovosti življenja državljanov želijo doseči svoje kratkoročne cilje. Državljanom zapustijo zgolj navidezne odškodnine ter, v primeru plinskih terminalov, morje, neprimerno za kopanje in ribolov.

https://www.zares.si/">Zares
©2007-2015 Zares - socialno liberalni
Creative Commons License